02 února 2013

Recenze: Bohové Olympu - Proroctví

Autor: Rick Riordan
Přeložila: Dana Chodilová
Série: Bohové Olympu
Díl: 1
Počet stran: 511
Nakladatelství: Fragment

Anotace: 

Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná!
Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu?
Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem. Pořádný malér ale je, když spolužáky nepoznáváš, nevíš ani, kdo jsi sám, a netušíš, jak ses tam vůbec ocitl! A to všechno je jenom začátek, protože na výletě v Grand Canyonu se začnou dít vážně strašlivé věci…

Vlastní hodnocení:

Měla jsem trochu obavy začít číst Proroctví. Zamilovala jsem si Percyho Jacksona a nevěřila jsem, že by se to mohla alespoň částečně vyrovnat této úžasné sérii. Ale chcete vědět pravdu? Vůbec to nebylo špatné. Když tedy pominu bolestnou ztrátu Percyho, musím upřímně přiznat, že Rick Riordan začal psát další skvělou sérii. Trojice nových postav nám dokáže alespoň trochu nahradit původní postavy.

Popisy okolí se střídají v dobře vyvážené míře s myšlenkami a dialogy. V táboře se setkáváme se starými známými postavami, jako je Annabeth, Cheirón nebo Rachel, ale dostává se i na některé méně významné v podobě protivné Drew či ochotného Butche. 

Skoro jsem ale obrečela ztrátu mých tolik oblíbených názvu kapitol. Tentokrát jsou vyprávěny z pohledů tří různých postav. Názvy jsou tedy podle jejich jmen, ale díky tomu, že jsou již od začátku stále spolu, nepůsobí to nijak rušivě.

Autor nám dokáže doslova vyrazit dech. Opět sází na to, o čem ví, že na čtenáře zabere - napětí a vtip. Právě ten humor je nejdůležitější. V knize najdete mnoho dobrodružství, u kterých se nepřestanete smát.

V závěru knihy je jako obyčejně tolik akce, až se občas čtenář trochu ztrácí. Za ten zážitek nám ale rozhodně to soustředění stojí.

Fantasy příběh se spoustou záhad a romantickým podtextem čtenáře zaujme jak z hlediska mytologie, tak pro dobře propracovaný charakter postav. Bájné bytosti ožívají a hrdinové jsou neustále ohroženi na životech, takže o napínavé a nepředvídatelné scény není nouze.
Bohové Olympu – Proroctví by Vám rozhodně nemělo uniknout.


Pár slov o autorovi: 

Rick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny. 




Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 


Žádné komentáře:

Okomentovat