21 dubna 2013

Tady všude byl Ladislav Smoljak

Největší obrázek výrobku Tady všude byl... Ladislav Smoljak
Kolektiv autorů
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 167

Anotace: 

Kniha vystihující Ladislava Smoljaka v jeho různých životních rolích.

Biografická zkratka od malého žáka, přes asistenta na Fakultě technické a jaderné fyziky, spolutvůrce fenoménu Cimrman, až po smělého námořního vlka na Slapech.

Redaktor - Učitel - Herec - Autor - Režisér - Stavitel - Hospodář - Zlepšovatel - Námořník - Táta - Děda - Kamarád - Občan.

Vlastní hodnocení: 

Ladislav Smoljak byl filmový i divadelní režisér, scenárista a herec. Úzce spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem, se kterým psal pro Divadlo Járy Cimrmana hry o českém fiktivním géniovi Járovi Cimrmanovi.

Kniha obsahuje důležité milníky jeho života, přehled absolvovaných škol, zaměstnání, divadelní představení, filmy, televizní hry, dokumenty a cykly i další filmové role. V závěru jsou vyjmenováni všichni lidé, kteří nějak přispěli a u každého je i několik informací. 

Dozvíte se úžasné zajímavosti ze života Ladislava Smoljaka. Třeba že si zásadně dával v hospodách dršťkovou polívku a malé pivo, v divadle bral objednávky na vlastní budoucí úrodu brambor, ze které nakonec sklidil půl pytle a zjistíte i to, že byl vždy vzorným žáčkem.



Nejlepší příspěvky jsou ty od jeho dětí. Říkají o něm, že to byl zároveň pedant ale i ten nejlepší otec na světě. Místo křiku se kolem rodiny začaly objevovat cedulky s instrukcemi, například: „Zhasínat světlo!“ nebo třeba „Holomku, proč nepřijdeš k večeři?“

Vtipné bylo i jeho trestání za jízdy autem. Jeho dcery se na zadním sedadle pošťuchovaly a on se rozčílil. „Blbečkové blbý," šermoval za jízdy pravou rukou vzadu zatímco se holky chichotaly a uhýbaly. Podle jejich názoru z něj nikdy nešla hrůza.




Věřím, že si stejně jako já rádi zavzpomínáte na tak jedinečného člověka jako byl Ladislav Smoljak. Nikdy nezapomenu na mou oblíbenou hru Blaník a jeho  ztvárnění odbojného blanického rytíře s věrným koněm Máňou.





Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 
Obálka i anotace jsou použity ze stránek nakladatelství Fragment, kde si můžete knihu koupit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat