26 května 2013

Recenze: Hraničářův učeň - Ledová země

Hraničářův učeň 3 - Ledová země
Autor: John Flanagan


Přeložila: Zdena Tenklová
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 285
Série: Hraničářův učeň
Díl: 3


Anotace: 

Will a Evanlyn plují do Skandie jako zajatci hrozivého kapitána skandijské vlčí lodi Eraka. Halt přísahal, že Willa zachrání, a udělá vše, aby slib dodržel – dokonce neuposlechne krále. Halt je vyloučen ze sboru hraničářů a spolu s Horácem, který se k němu připojí, zamíří přes Galiku do Skandie. Cestou je neustále obtěžují potulní rytíři – jinak známí spíše jako lupiči a hrdlořezové. Horác však o bojování už něco málo ví a díky svým neobyčejným dovednostem začne brzy přitahovat pozornost rytířů a válečníků na míle daleko. Ale dorazí do Skandie včas a zachrání Willa před životem v otroctví?


Vlastní hodnocení: 

Jako velký fanoušek celé série mě potěšilo, že nás autor v první polovině stále jen neseznamuje s dějem v předchozích dílech a vrhne nás rovnou do dobrodružství. Velice rozčilujícím jevem jsem však uznala autorovo přeskakování z jednoho vypravěče na druhého.


Budete mít možnost poznat pohled Willa i jeho učitele Halta, ale za cenu toho, že v ten naprosto nejnapínavější moment se dostanete do úplně jiné scény a napětím si okoušete snad všechny nehty. John Flanagan umí skvěle vystihnout jakoukoli situaci, ať už se jedná o sledování, přepadení či plížení.

Příjemným oživením se stávají Skandijci. Přestože jsou nemilosrdní a hrubí, můžeme mezi nimi najít osobu, kterou si můžeme oblíbit a která se snaží našemu milému Willovi pomoci.

Kniha se tentokrát zabývá hlavně vnitřním bojem uvnitř Willa a Evanlyn, což může čtenáři připadat, že se text trochu opakuje. Jde totiž stále o to vydržet a hlavně to nevzdat.
Velice obdivuhodný skutek učiní v tomto díle samotný Halt. Půjde proti svému vlastnímu přesvědčení, cti a vlastně všemu za co do teď bojoval. A to vše učiní jen kvůli Willovi, pro kterého je ochoten obětovat prakticky vše.

Oproti předešlým dílům mám však pocit, že knize chybí o trochu více akce. Hlavním bodem celého dílu je totiž Willova snaha utéct, která je sice napínavá a dobrodružná ale chybí tomu ta pořádná tečka, která mě vždy nadchne.

Série Hraničářův učeň zaujme hlavně poutavým vyprávěním a skvělou atmosférou, která neztrácí své kouzlo ani ve třetím díle.





Knihu si můžete zakoupit ZDE.
Děkuji nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku. 



1 komentář: